«Αγαπητή Ελένα»

8:36:00 μ.μ.

Δύο γενιές, αυτή του σοσιαλισμού και αυτή της επερχόμενης περεστρόικα έρχονται σε μία ιδεολογική αντιπαράθεση, με μία αφορμή ελαφρώς καθημερινή κι ανούσια, την προσπάθεια τεσσάρων μαθητών να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη θέση τους στο Πανεπιστήμιο. Οι μαθητές επισκέπονται την καθηγήτριά τους χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τα γενέθλιά της, με σκοπό να πάρουν από αυτήν το κλειδί που θα τους οδηγήσει στην εκπλήρωση του στόχου τους. Και με αυτόν τον τρόπο, το σπίτι της Ελένα Σεργκέγεβνα μετατρέπεται σε ένα πεδίο μάχης με κέντρο την ύπαρξη και τη μετουσίωση της ηθικής, των ηθικών αρχών και αξιών. 

Η ηθική το κύριο ζήτημα που εξετάζει το έργο της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια παρουσιάζεται διεξοδικά και πολύπλευρα αφήνοντας τον θεατή να αμφισβητεί και να επαναπροσδιορίζει τον σύγχρονο κώδικα ηθικής, καθώς επίσης και την αξία της ηθικής ως κινητήριο δύναμη και καθοριστικό παράγοντα στη συμπεριφορά και τις πράξεις του ατόμου. Η έννοια νοηματοδοτείται εκ νεου περισσότερο νηφάλια και διστακτικά από μέρους του θεατή, ενώπιον του οποίου εκτυλίσσεται μία μάχη ανάμεσα στις διάφορες εκφάνσεις και διαστάσεις που είναι δυνατόν να δοθούν σε ό,τι αφορά την χρηστότητα, την τιμή και το εκάστοτε σύστημα αξιών. Μία παράσταση γραμμένη στην Σοβιετική Ένωση του 1980, προσφέρει μία επικαίρη φιλοσοφική σκοπιά και θέτει στο «μικροσκόπιο» διαχρονικές, μα σινάμα συνεχώς εξελισσόμενες και πολυδιάστατες έννοιες όπως αυτές της ηθικής, των αρχών και των αξιών

Η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη προσδίδει μία συχρόνη οπτική και δικαιώνει ένα τόσο δυνατό σενάριο. Οι ερμηνείες των τεσσάρων νέων ηθοποιών, καθηλωτικές και η Αριέττα Μουτούση σε έναν ανατρεπτικό ρόλο που αποδίδει άριστα. 

Φεύγοντας, νιώθω ευάλωτη. Στο μυαλό μου τριγυρνούν χίλιες δυο σκέψεις, με κυρίαρχη μία· ζούμε σε επάλληλες πλάνες, μα η τέχνη είναι η ωραιότερη όλων, διότι μας φανερώνει την ύπαρξη των υπολοίπων. Γεμίσαμε τις συναισθηματικές μας μπαταρίες σήμερα, διευρύναμε λίγο περισσότερο το πρίσμα με το οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Γεννήθηκαν συλλογισμοί και συζητήσεις που νομίζω θα μας απασχολούν για πολύ καιρό ακόμά. 


You Might Also Like

0 σχόλια

let's chat☺︎

Subscribe